Bijzonder Buitenstad: Landschapskunst in Almere, De Groene Kathedraal

13 juni 2014.

Het was weer een zeer bijzondere bijeenkomst, deze Groene Sociëteit. Een excursie naar het landschaps-kunstwerk de Groene Kathedraal. Georganiseerd door Judith Flapper en Marie-Josée Roselaers. We dachten dat we dat wel kenden want we waren er al zo vaak langs gefietst! Maar nee! De uitnodiging begon bij de NEGATIEVE Groene Kathedraal. Waar was dat nu weer, nooit van gehoord… De satellietfoto van Google Maps bracht gelukkig snel uitkomst. We wisten waar we moesten zijn…

De negatieve groene kathedraal is een mooie open ruimte van gras omzoomd met eiken en beugenhagen die ondertussen een mooie groene zoom/singel vormen. Petra Grutzner zag meteen dat de bolling van de aarde zichtbaar was. De randen hadden een flauwe helling waardoor alles nog serener lijkt.

Groene Kathedraal

Hein van Delft, die nauw betrokken was bij de totstandkoming van het kunstwerk, vertelde hoe de Groene Kathedraal is ontstaan. En dat vooral het doorzettingsvermogen van Marinus Boezem, de kunstenaar die het idee en initiatief had voor deze Groene Kathedraal, de doorslag gaf dat het uiteindelijk werd gerealiseerd. Het werd gemaakt op een zanddepot, want daar was toch slechte grond waar iets mee gedaan moest worden. Waarschijnlijk heeft Marinus Boezem nooit een honorarium gekregen voor dit landschapskunstwerk…. en de ingenieurs van de Rijksdienst voor de Ijsselmeerpolders waren natuurlijk helemaal onafhankelijk en neutraal als het om esthetiek ging. Het landschaps-kunstwerk hield vanzelfsprekend alle toekomstige ruimtelijke ontwikkelingsmogelijkheden open. Het is enerzijds jammer dat deze ruimte zo ver van de stad af ligt, anderzijds is het een mooie bestemming om eens naar toe te gaan.

Groene Kathedraal

Vervolgens gaf Martine van Kampen, curator van Land Art Live, in de positieve Groene Kathedraal, waarde aan de betekenis van dit kunstwerk. De Groene Kathedraal zorgt ervoor dat cultuur en natuur meer met elkaar verbonden worden. Er zijn kunstenaars die dit speciale thema omarmen en zichtbaar/voelbaar maken in dit kunstwerk. Verschillende kunstenaars zijn uitgenodigd een interventie te maken in de Groene Kathedraal. Deze interventies maken aspecten van deze ruimte extra bijzonder.

Groene Kathedraal

Daarnaast wordt de Groene Kathedraal steeds meer gebruikt voor bijeenkomsten, voor bezinning, ceremonies en kerkdiensten, (huwelijken worden steeds maar weer gevraagd maar mogen nog niet worden gesloten op deze locatie. Er ontbreekt een huisnummer!). Last but not least vertelde boswachter Thijmen van Heerde over de vele (bijzondere) zangvogels die in het Almeerderhout bos aanwezig zijn. En dat de Negatieve Groene Kathedraal ondanks de behoorlijk gemaaide grasvlakte toch de omstandigheden creëert dat de blauwe libel juist daar wordt gesignaleerd omdat daar de windsnelheid beter is. In de positieve groene kathedraal worden juist de meeste reeën gesignaleerd die in deze tijd van het jaar nergens op letten en volledig opgaan in elkaar.

Groene Kathedraal

Deze verschillende invalshoeken en de ontmoeting met de anderen die hierin geïnteresseerd zijn, want er was natuurlijk een borrel en lekkere hapjes (dank je wel Petra Grutzner!) maakten deze Buitenstad Groene Sociëteit weer zeer bijzonder!

Voor een filmverslag van deze Groene Societeit: 

Meer informatie over Land Art Live: www.landartlive.nl

Meer informatie over het gebied Almeerderhout: www.staatsbosbeheer.nl

Karin Penning, juni 2014

Reacties zijn gesloten.