De duurzame stad en polder, 17 april 2013

In samenwerking met de Nieuwe Bibliotheek is een informatieavond over de duurzame stad en polder onder moderatorschap van Peter van Schooten georganiseerd. Arnold Michielsen, voorzitter van LTO Regio Noord, gaf  een inspirerende voordracht over de toekomst van de grootschalige landbouw in Flevoland, gerelateerd aan een aan de horizon verschijnende Floriade in Almere in 2022. Daarnaast ging hij in hoe je landbouw in de omgeving van Almere, meer gericht op de stad toe zou kunnen passen. Belangrijk gegeven hierbij was de verduurzaming van de (stads)landbouw in en om Almere. Is er genoeg plek voor meerdere takken van stadslandbouw en hoeveel grond heeft men daarvoor nodig om het economisch rendabel te maken. Vragen waar Arnold Michielsen op inging en die uiteindelijk resulteerde in de opgave hier nader onderzoek naar te verrichten om stadslandbouw in Almere met de benodigde gronden die daarvoor noodzakelijk zijn, mogelijk te maken.

Vervolgens gaf voedselstrategiespecialist Wayne Roberts een inspirerende voordracht over de toepassing van stadslandbouw in Canada en Amerika; een noodzaak voor diverse bevolkingsgroepen om hoofd aan de crisis te bieden, om letterlijk eigen voedsel te verbouwen. Ook biedt stadslandbouw de mogelijkheid om de sociale netwerken te versterken en om bevolkingsgroepen in contact met elkaar te brengen. In Canada en Amerika werkt deze strategie bijzonder goed.  De Food Policy Council is hieruit voortgekomen en zorgt voor een stevig gedragen en solide netwerk. Niet alleen verbouwen groepen mensen nu hun eigen voedsel, ook heeft deze vorm van stadslandbouw een bijzondere uitwerking op een gezonde levenswijze en daardoor een positieve uitwerking op de gezondheidszorg.

Of deze manier van leven, contact leggen en samenwerken ook van toepassing is op Almere was een vraagstuk waarop nog niet direct een antwoord kon worden gegeven.

Het was een bijzondere en inspirerende avond!

kindertuinen Almere

Kindertuinen Almere

Reacties zijn gesloten.